Ik ben er een ander mens door geworden

Alumni: Harrie Mayen
Studie: Opleiding tot professioneel coach
Instituut: Alba Academie

Mijn huidige functie is manager van de afdeling maatschappelijke Zaken van de gemeente Baarle-Nassau. De eenjarige opleiding tot professioneel coach bij de Alba-academie heb ik in juni 2008 afgerond.

In 2001 ben ik begonnen met leidinggeven en daar had ik geen opleiding in. Ik deed het puur op intuïtie. Af en toe ging dat heel goed en af en toe liep dat uit de klauwen en dan dacht ik: hoe heb ik dat toch kunnen doen? Tijdens een organisatie ontwikkeltraject heb ik aangegeven dat ik mijn intuïtie niet wilde verliezen maar dat ik wel meer bagage wilde hebben om leiding te geven. Ik heb voor Alba-academie gekozen doordat ik in contact kwam met iemand die de opleiding gevolgd had en er vol lof over was. Ik heb de literatuurlijst vooraf bekeken en enkele boeken uit de bibliotheek gehaald die me erg aanspraken. Hierna was de keuze niet moeilijk meer.

Ik had een sterke drive om mezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast was ik op zoek naar mijn kwaliteiten en talenten en hoe ik deze optimaal kon gebruiken. Ik wilde mijn intuïtie onderbouwen met het opdoen van methodieken en vaardigheden en dat vond ik van Alba heel sterk. Ook het eclectische en de praktijkgerichte benadering spraken mij aan.

Na afronding van de opleiding ben ik 36 uur, verdeeld over 4 dagen, gaan werken. Ik ben een eigen coachbedrijf (www.mayencoaching. nl) begonnen en dit had een positief effect op mijn werk als ambtenaar. Als ondernemer let je ook op andere zaken! Intern geef ik nu op een heel andere manier leiding en heb ik een vrij radicale switch gemaakt. Ik ben veel meer gaan coachen. Ik ben de ander niet meer ‘mijn kunstje’ aan het leren, maar geef de ander ruimte om zijn ‘eigen kunstje’ te ontdekken en te ontwikkelen. Het eindresultaat is beter en de medewerkers zijn zeer gemotiveerd. Daarnaast begeleid ik nieuwe medewerkers in het MT en ben ik hun dagelijkse sparringpartner. Doordat ik extra inzicht heb gekregen, heb ik ook meer relativeringsvermogen. Ook in politiek hectische situaties heb ik meer de rust en balans.

Privé is er ook veel veranderd. Het is jammer dat ik niet eerder de opleiding gevolgd heb. Op rationeel niveau wilde ik mijn intuïtie onderbouwd hebben en dat is zeker uitgekomen. Maar daarnaast heeft het me zoveel meer gegeven en ben ik een ander mens geworden.