Inspirerende en pittige studie

Auteur: Ir. Ad J. Pontier MBR
Studie: Master of Business in Rail Systems bij Delft TopTech
Functie: Strategisch adviseur Movares Nederland, voorheen 10 jaar bij Siemens in verkoop- en adviesfuncties

De spoorwegsector is zo divers, veelomvattend en in beweging dat je, als je zinvol bezig wilt zijn binnen deze branche, je moet beperken tot een deelterrein ervan. Ik ben al meer dan 20 jaar, in binnen- en buitenland actief in deze sector en heb mij primair gericht op het beveiligen van treinverkeer op het spoorwegnet. Een deelterrein dat in die 20 jaar ingrijpend veranderd is. Het bijhouden van alle innovaties vergt veel aandacht, zoveel aandacht dat je het zicht dreigt te verliezen op veranderingen in de spoorwereld die buiten het eigen aandachtsveld liggen. En het spoor al vervoersmodaliteit is alleen succesvol als alle disciplines naadloos met elkaar samenwerken. Technisch, maar ook bedrijfskundig, economisch, bestuurlijk en juridisch.

Daarom vond ik het noodzakelijk om mij ook op de hoogte te stellen van de dynamiek in de overige terreinen binnen de spoorwegsector. Dat was voor mij aanleiding om Movares te vragen of ik bij Delft TopTech mocht deelnemen aan de postdoctorale masteropleiding Business in Rail Systems. Deze opleiding biedt niet alleen verbreding en verdieping in de techniek, maar ook in die andere disciplines. Kennis overdragen kan de ene docent beter dan de andere. Delft TopTech is erin geslaagd een team van goede docenten te formeren: hoogleraren van de TU Delft en andere universiteit en docenten met een gedegen kennis van de dagelijkse praktijk uit het spoorbedrijfsleven.

Deze studie was niet alleen inspirerend, maar ook pittig. Immers, je volgt een deeltijdstudie naast je dagelijkse werkzaamheden. Vooral bij tentamens heb ik soms pijnlijk ervaren dat je met je eigen ervaring niet alles al wist! Gelukkig hebben ze bij Delft TopTech alle aandacht voor deze zaken; de persoonlijke adviezen van de onderwijskundige mentoren zijn voor mij van hele grote waarde geweest. Je medestudenten helpen je ook met de studie, met veel van hen heb ik nog steeds goed contact.

Mijn raad aan iedereen die in de spoorwegsector werkt en de vereiste vooropleiding heeft: volg de studie Master of Business in Rail Systems bij Delft Toptech. Niet alleen voor je carrière binnen de onderneming waarvoor je werkt, maar vooral voor jezelf en je professionele omgeving. Deze studie stelt je in staat met autoriteit anderen van dienst te zijn.