Je universiteit is ook belangrijk na je studies

Naam: Rudy Van Eysendeyk
Studie: Politieke en Sociale Wetenschappen
Functies: Voormalig directeur-generaal van het Vlaams Parlement. Voormalig algemeen directeur van de Antwerpse Zoo. Sinds oktober 2010, ambassadeur van alle alumni van de Universiteit Antwerpen.

“Rechten of Economie: daar twijfelde ik tussen. Uiteindelijk werd het Politieke en Sociale Wetenschappen omdat die opleiding mij een combinatie van economie en recht bood. Op beide terreinen kon ik een goede basis leggen. Als ik de klok kon terugdraaien, zou ik voor dezelfde opleiding kiezen.

“Ik genoot een heel universele opleiding. Eigenlijk was Politieke en Sociale Wetenschappen voor mij een verderzetting van de humaniora. Ik leerde ‘humanior worden’; meer mens worden. Ongetwijfeld zou ik opnieuw voor de Antwerpse universiteit kiezen. Ik zou nu de volledige opleiding in de Scheldestad kunnen doen. In mijn tijd moest ik na de twee kandidatuurjaren uitwijken naar Leuven. Mijn latere banen sloten niet echt bij mijn opleiding aan, maar dat hoefde ook niet. Wat je studeert, is immers minder relevant dan de manier waarop. Aan de universiteit leerde ik kritisch en analytisch denken. Crisismanagement was de rode draad tijdens mijn loopbaan: met een flinke dosis gezond verstand kom je dan al heel ver.”

“Tijdens mijn beroepscarrière had ik vaak contact met mensen van Universiteit Antwerpen. Dat was in het parlement, maar nog meer in de dierentuin. De Zoo is een interessante onderzoeksinstelling voor wetenschappers van de universiteit. Zij komen bijna dagelijks naar de dierentuin. Ik verheugde me op die contacten, want een universiteit blijft belangrijk voor haar oud-studenten. De tijd dat mensen vier, vijf of zes jaar studeerden om vervolgens de deur van hun universiteit definitief achter zich dicht te slaan, is voorbij. Levenslang leren is het motto, en daar speelt de universiteit een belangrijke rol in. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: ook de alumni zelf zijn belangrijk voor hun universiteit. Oud-studenten zijn de beste reclame voor een onderwijsinstelling. Alle afgestudeerden nemen de rol van ambassadeur voor hun universiteit op zich. Een alumnivereniging is noodzakelijk. Alumni moeten onderling kunnen netwerken.”

“Universiteit Antwerpen vroeg me onlangs of ik ambassadeur wilde worden van alle Antwerpse afgestudeerden. Dat zijn er ongeveer 42.000. Die titel vind ik een hele eer. Ik heb dan ook niet getwijfeld. De Universiteit Antwerpen ligt me nauw aan het hart en ik probeer de ontwikkelingen op de voet te volgen. Als ambassadeur wil ik naar buiten treden om de reputatie van Universiteit Antwerpen te versterken. De top van Universiteit Antwerpen mag gerust zijn: ik ga met niet bemoeien met het beleid van de universiteit.”