Persoonlijk Leiderschap begint in Jezelf, bij Jezelf
Auteur: Patricia de Groot, Directeur Magna training & consulting

"Communicatie alleen is niet voldoende"
'Be the change you want to see in the world', stelde Mahatma Gandhi. Deze geestelijke leider is een voorbeeld van iemand die leefde vanuit zijn eigen kracht. Was hij iemand die persoonlijk leiderschap gebruikte als sleutel tot verandering van een complete natie? Een ding is duidelijk: hij nam datgene ter hand waar hij invloed op had - zijn eigen leven - en inspireerde miljoenen dat ook te doen. Anno 2007 lijkt het alsof persoonlijk leiderschap een onmisbaar instrument is om je doel te bereiken. Hoog tijd voor de vraag: Is persoonlijk leiderschap een trend? Het toverwoord voor managers? Het antwoord voor continu´teit van ondernemingen in deze tijdgeest of slechts een tijdelijke hype?

Patricia de Groot, directeur/trainer van Magna training & consulting uit Mijdrecht stelt: "Ik merk dat de vraag naar dit soort trainingen de laatste jaren sterk groeit. Er wordt ook steeds meer van managers gevraagd. Onze maatschappij dwingt je steeds sneller te schakelen. Bewustwording is noodzakelijk wil je dat goed kunnen doen. Het is de daadwerkelijke sleutel tot verandering en groei. Persoonlijk leiderschap begint in jezelf, bij jezelf."

Honger naar meer
Aan een hedendaagse manager worden vele eisen gesteld. Zo moet hij/zij krachtig, authentiek, charismatisch, intu´tief, motiverend, inspirerend, empatisch kunnen zijn en het liefst ook nog synergetisch kunnen optreden. Prachtige kwaliteiten, die iedereen graag in zichzelf ziet. Maar hoe zie je dat je ze hebt? En - belangrijker voor wie daadwerkelijk wil groeien - hoe ontwikkel je die?
"Er is vraag naar trainingen met echte diepgang. De behoefte aan bewustwording groeit al jaren. Er is honger naar meer. Materie alleen voldoet niet. De werkelijke 'ik' vraagt om aandacht en invulling. Niet alleen voor een trede hoger op de maatschappelijke ladder, maar ook in groei op persoonlijk niveau. In trainingen, zoals persoonlijk leiderschap, graaft men naar de kern. Naar passie en persoonlijke drijfveren. Dat wordt gedaan op allerlei manieren. Deelnemers maken bij Magna de reis "Van denken naar doen, van denken naar voelen." In de businesstraining staan praktische communicatie- en veranderingsmethodes centraal. Bovendien wil men leerstof die beklijft. Die toegesneden is op de dagelijkse praktijk."

Wat levert een goede training op?
Goed. De invulling is er. Nu de keuzes. Managers die hun persoonlijk leiderschap willen uitbouwen en ontwikkelen, vinden een waar woud aan trainingen. Moet je kiezen voor de 'eiken' die al jarenlang hetzelfde zijn/doen of juist de jonge spruiten met hun verfrissende, creatieve kijk op de wereld? Kortom: Waar moet een goede training aan voldoen?

Patricia de Groot: "Een 'anders dan anders' aanpak. Dat hoort er vandaag de dag bij. Communicatie alleen is niet voldoende. Een persoonlijk leiderschap die puur gericht is op het aanleren van vaardigheden voldoet niet anno 2007. Een goede training heeft onderdelen als NLP & The body (Hoe denken je lichaam en uitstraling kan be´nvloeden), Kernkwaliteiten (Wat is je groeipotentieel, wat is je 'schaduw'?). Maar ook het Enneagram (Gedragsverklaring) en de kracht van non-verbale communicatie zijn essentieel voor een training die verschil maakt. Gereedschappen die aangereikt worden om zelf te ervaren wat natuurlijk, persoonlijk leiderschap is. Een goede training herken je ook als er wordt gewerkt aan het vermogen mensen echt wakker te maken. Wezenlijk inzicht biedt op gevoelsniveau. Pas dan levert een training echt een omslag op en ervaart de deelnemer wat persoonlijk leiderschap inhoudt."

'Creativiteit' in persoonlijk leiderschap
NLP, non-verbale communicatie (92 procent van onze communicatie!) zijn vaak vaste onderdelen van trainingen. Maar wat als de moderne manager het motto 'leven is het meervoud van lef' in de praktijk wil brengen? Is er keuze in echt baanbrekende nieuwe trainingen om zijn of haar persoonlijk leiderschap te vergroten?
Magna deelnemers worden daadwerkelijk de ring in gestuurd bij de training "Het paard als spiegel van je communicatie." Een must voor wie de impact van non-verbale communicatie in de praktijk wil ervaren. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen houdt niet op bij traditionele trainingsmethodes. Juist aanvullende nieuwe trainingen vormen in deze tijd een essentiŰle meerwaarde. Wie vaste patronen wil doorbreken kan bijvoorbeeld de Creativiteit-training volgen. Een creatieve zoektocht die de geest prikkelt tot out-of-the-box denken. Er komen vragen aan bod als "Bent u echt in staat anders te denken dan anderen? Anders te voelen? Bent u (het) origineel of een kopie? Een creatieve ontdekkingstocht hoe dromen en wensen om te zetten zijn in doelen. Geen beperkingen, maar mogelijkheden", aldus de Magna directeur.

Wat drijft je?
De uitbouw van persoonlijk leiderschap kun je eveneens vergroten in de Magna-Waardentraining. Op zoek naar je waarden - in relatie tot werk - en beter functioneren. Het stellen van doelen. In werk, in 'zijn'. Patricia de Groot: "Er wordt gezocht naar overtuigingen als: Wat drijft mij? Waarom ben ik niet gelukkig in mijn werk? Waarom zijn de waarden van mijn teamgenoten anders en hoe kan ik die begrijpen? Een intensieve ontdekkingstocht naar waarden in relatie tot uw handelen. Centraal staat het aspect bewustwording. Ja, dat kan betekenen dat goede mensen vertrekken. Jammer, maar veel mensen blijken niet happy op hun werkplek. (Ruim 62% van alle werknemers die ontevreden zijn met hun baan onderneemt actie om werk buiten hun eigen organisatie te vinden, aldus onderzoeksbureau Effectory). Werkgevers moeten bedenken dat ontevreden medewerkers, ontevreden resultaten opleveren. Een goede training daagt juist uit bewuste keuzes te maken."

Overtuigingen maken het verschil
"De ware spirituele mens is een zakenman", stelt IndiŰr Jagdish Parikh. De zakenman annex schrijver gelooft niet in stress en conflicten. Dan heeft hij zeker nooit gewerkt als manager in Nederland hoor ik u denken! "Wat je visie op persoonlijk leiderschap ook mag zijn, het onderwerp blijft vragen oproepen. Duidelijk is dat de roep om trainingen persoonlijk leiderschap groter is dan ooit. En dat kwaliteit en diepgang tot gevoelsniveau het verschil maken. Trainen op competenties, attitude en kennis is niet genoeg. Het gaat om overtuigingen. Want wie bewust persoonlijk leiderschap inzet, kan optimaal functioneren in tijden van stagnatie Ún welvaart."
Derk Frijmersum (34), Actuaris (volgde in 2006 de training Persoonlijk Leiderschap)
"Ik ben gaan inzien dat ik een gevangene was van mijn eigen overtuigingen, normen en waarden. En wat voor belemmeringen die opleverden in mijn communicatie. Voor de training moest ik altijd gelijk hebben. Nu kan ik het wereldbeeld van de ander zien, snappen en - heel belangrijk - echt luisteren."

Bert van der Meer (36), Group Reporting Manager (volgde in 2006 de training Persoonlijk Leiderschap)
"Persoonlijk leiderschap bood me zelfreflectie op het juiste moment. Ik ontdekte dat ik heel anders op de ander overkwam dan ik dacht. Ik ben bewust geworden van de impact van non-verbale communicatie. Bovendien heb ik ingezien dat het niet belangrijk is wat je zegt in een gesprek, maar wat je bereikt."

Wie liegt, kijkt naar links. In ons land is iemand aankijken een teken van beleefdheid, in Oosterse culturen juist onbeleefd. De duidelijkste taal spreekt men zonder woorden. Een goede training persoonlijk leiderschap besteedt aandacht aan de kracht van non-verbale communicatie (Fotomontage: DK Media).